Op dit moment is Beaufort, de spraakmakende kunsttriënnale langs de Belgische kust, te bezichtigen. Van Knokke tot De Panne kun je langs de kustlijn verschillende beelden van groot formaat zien staan.
Deze keer zet de kunst van Beaufort aan het denken. Het zijn niet zomaar prachtige beelden, maar ze hebben te maken met het klimaat en de vraag hoe wij omgaan met de zee.
Een mooi voorbeeld hiervan is het werk ‘Beach Castle’ van de Franse kunstenaar Jean-François Fourtou. Als je Knokke binnenrijdt, is het het eerste kunstwerk dat je ziet. Het lijkt een enorme opeenstapeling van witte blokken, maar wie beter kijkt, herkent de welbekende strandhuisjes. Het zijn exacte kopieën van de huisjes die van Knokke tot De Panne aan het strand staan. Het beeld van Fourtou bestaat uit negen van deze kopieën, die willekeurig, schots en scheef, op elkaar terecht lijken gekomen. Het wekt de indruk van chaos, alsof de huisjes door een orkaan op deze manier zijn achtergelaten. Hiermee is het beeld een toekomstbeeld geworden, waar een waarschuwing in schuilgaat: zijn dit de gevolgen waar we over een tijd mee te maken krijgen door de opwarming van de aarde?
Een ander voorbeeld is het kunstwerk aan de kust van De Panne van Jos de Gruyter en Harald Thys. Dit is het laatste beeld op de route van Beaufort. ‘De drie wijsneuzen’ zijn drie enorm hoge zuilen met levensgrote portretten erop. De zuilen zijn maar liefst vijftien meter hoog en staren over zee de verte in. Een imponerend beeld met een niet minder imponerende gedachte erachter: de drie koppen kijken vanaf grote hoogte onze onzekere toekomst in.
De boodschap die Beaufort 2018 meegeeft, is duidelijk: denk na over de toekomst en de klimaatverandering. De kunstroute langs de Belgische kust laat op deze manier zien dat kunst niet alleen esthetisch, of juist niet esthetisch, kan worden ervaren, maar haar invloed veel verder reikt. Ook Boronski heeft met zijn kunst niet alleen de intentie om de toeschouwer een esthetische ervaring te laten beleven, maar hij wil met zijn kunst aansporen tot nadenken. Niet specifiek over de klimaatverandering, maar wel over de verantwoordelijkheid die je als individu hebt. Laat het nadenken niet over aan anderen en neem niets klakkeloos aan, maar neem je eigen verantwoordelijkheid en probeer altijd met een onbevooroordeelde blik te kijken.
Beaufort laat ons nadenken over de toekomst en het klimaat. Boronski wil ons met zijn kunst aansporen zelf na te denken en altijd een eigen visie te vormen. Door het kijken naar zijn kunst hoopt hij de toeschouwer te verrassen en te verwonderen. Op deze manier spoort Boronski aan om niet bang te zijn voor de dingen die onbekend zijn, maar juist iedere vorm van diversiteit te omarmen. Kunst kan aanzetten tot nadenken. Misschien wel op een manier waarop niets anders dit kan.